mijn verhaal

“A fost odata…”.

 

Zo klinkt “er was eens” in het Roemeens.

Ik ben geboren in Roemenië en als jong meisje groeide ik op in het communisme van de jaren 80. Verhalen hielden me vroeg in hun greep. Ik luisterde naar ingesproken sprookjes op lp’s, ik verslond boeken en ik had een rijke fantasie. Ik was nieuwsgierig, vrolijk, maar ik hield alles goed in de gaten. Mijn voelsprieten voelden stemmingen haarfijn aan. De grenzen waren dicht. Achter het ijzeren gordijn heerste angst en censuur. Ik leerde vooral op mijn tong te bijten. 

Op mijn 13de verhuisde ik met mijn ouders naar Nederland. Eerst in een asielzoekerscentrum waar ik mijn eerste woorden Nederlands leerde. Een jaar later zat ik op het VWO, tussen zeer mondige kinderen die overal een mening over hadden. Nu de wereld om me heen open en vrij was, trok ik me terug in mezelf. In de pauzes zat ik in de bieb verhalen en tijdschriften te lezen. Mijn voelsprieten gebruikte ik nu op Nederland te begrijpen, te integreren, mijn weg vinden. Ik koos in eerste instantie veilig en verstandig om Rechten te gaan studeren.

“…The point of no return…”

 

Gelukkig ontdekte ik op tijd geesteswetenschappen. “Taal is zeg maar echt mijn ding”, zo ook literatuur, antropologie en volkscultuur. Na mijn studie ging ik aan de slag als communicatieadviseur, maar het werk van mijn man bracht mij naar het buitenland. Ineens was ik een diplomatenvrouw en moest ik tot twee keer toe ergens anders aarden, carrière maken, een sociaal leven opbouwen en inmiddels een dochter grootbrengen. Een dubbel gevoel van bijzondere ervaringen en toch niet helemaal mijn draai vinden. Tot het zwarte gat waarin ik viel toen ons zoontje doodgeboren werd. De pijn en radeloosheid was onbeschrijfelijk. De rouwperiode die volgde deed mij inzien dat ik andere keuzes wilde maken. Ik ging in therapie, om te verwerken en aan mijzelf werken. Ik ontdekte dat mijn hart sneller ging kloppen als ik anderen kan helpen dichter bij zichzelf te staan. Ik studeerde persoonsgerichte coaching en startte in 2015 mijn eigen praktijk op.

““…happily ever after”. Tot zover dan!”

Ik merkte dat mensen coachen draait om hun verhalen. De verhalen die ze over zichzelf vertellen, de verhalen die patronen zijn geworden, de verhalen over hun dromen. Ook in de trainingen die ik gaf ging het om kennis overdragen doormiddel van verhalen. Ik weet nog heel goed dat ik tijdens een TedX een storyteller een persoonlijk verhaal hoorde vertellen. Je kon een speld horen valen, de hele zaal was geraakt. Ik moest daar iets mee. Het jaar 2019 was voor mij het jaar waarin ik mijzelf als storyteller heb omarmt. Ik volgde een intensieve professionele storytelling opleiding  en meteen daarna maakte ik mijn debuut op het Delft Fringe Festival met een eigen persoonlijke voorstelling “Het meisje en de revolutie”.

Ik ben nu een gelukkig mens omdat de dingen die ik het leukst vind met elkaar kan combineren. Mijn liefde van jongs af aan voor sprookjes en schrijven zet ik nu om in verhalen maken. Dat doe ik in artikelen, podcasts en op het podium. Ik laat mensen en organisaties hun verhalen ontdekken. Ik help mensen een stap verder en laat ze stralen. De kracht van het verhaal zit in alles wat ik nu doe. Want verhalen verbinden, inspireren en transformeren.

Korte bio

Ik ben afgestudeerd in letteren aan de UvA en ik heb een master in volkscultuur. Ik heb een specialisatie als multicultureel coach bij het ACC en ik heb een opleiding voltooid als professional storyteller aan de Mezrab Storytelling School in Amsterdam.

Sinds 2018 vaste trainer voor The International Coaching and Counselling Institute in Den Haag.

Basistrainer voor groepen bij IMPACT in Amterdam

Initiator en host van Tell Me More storytelling evening in Leiden, 2018-2020.

Coördinator en storyteller bij Project Landing, natuur- en landschapsuitjes voor nieuwkomers in Nederland.

I love working in an international environment. English, no problem.

Let’s Start a Conversation

X